Vinurile mai bogate în taninuri sunt servite la temperaturi mai ridicate. Vinurile mai ușoare sau mai fructate se servesc la temperaturi scăzute. După turnarea în pahar, vinurile albe se încălzesc rapid datorită diferenței mari dintre temperatura ambientală și temperatura ideală de servire a acestora. De aceea, pe perioada verii se recomandă servirea vinului alb cu 1-2 grade sub temperatura normal recomandată. Paharul de vin se ține întotdeauna de picior tocmai pentru a nu crește temperatura acestuia datorită căldurii mâinii.
Categorie |
Exemplu de vin |
Temperatura optimă de servire |
roșu complex |
Prince Matei Merlot 2006 |
18°C |
roșu puternic |
Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon 2010 |
16° - 18°C |
roșu fin |
Crai Nou Pinot Noir 2010 |
14° - 16°C |
roșu proaspăt fructat |
Floare de Toamnă Vinarte |
12° - 14°C |
rose proaspăt sec |
Prince Știrbey Crâmpoșie Selecționată 2011 |
12° - 14°C |
alb plin sec |
Crai Nou Chardonnay 2012 |
10° - 12°C |
alb proaspăt sec |
LacertA Sauvignon Blanc 2011 |
10°C |
alb dulce sau fortificat |
Sirena Dunării Riesling 2001 |
8° - 10°C |
Puteți opta pentru frigidere cu mai multe zone de temperatură reglabile individual sau pentru o unitate multi-temperatură care poate crea o stratificare de temperaturi în interiorul acesteia în intervalul 8° - 18°C.